Slik tar du vare på din innglassede balkong
En innglasset balkong eller uteplass kan brukes store deler av året. Her er et par ting du bør huske på for å få langvarig glede av den nye innglassede balkongen din.
Innglassingen
Er ikke en utvidelse av dagligstuen, men en kraftig beskyttelse mot vær og vind og balkongen bør møbleres med tanke på dette. De fleste vekster og blomster trives utmerket på den innglassede balkongen.
Ventilasjon
Windoor balkonginnglassing har et innebygget system som tilfører friskluft til balkong og leilighet, noe som er et krav fra både myndigheter og huseiere. Etterlat derfor ingen sprekker som slipper inn kald luft, da det kan “kvele” leiligheten din.
Åpne opp om sommeren
Innglassingen gjør balkongfronten til en solfanger, noe som betyr at det kan bli veldig varmt på varme sommerdager. Da gjelder det å lufte godt, så skyv gjerne glassrutene helt ut til siden.
Snø
Tørr snø kan også ta seg inn gjennom selve innglassingen, noe som ikke er helt uvanlig. Om mulig bør du holde snøen unna på taket for å unngå at snølasten blir for stor på balkongtaket ditt.
Lukk igjen når det regner
Hold dreneringsåpningene i skinneprofilen frie for løv, grus og lignende, slik at regnvannet renner ut. Når det regner og blåser kraftig, kan regnvann trenge inn på balkongen gjennom mindre utette steder i skjøter og fuger på den eksisterende bygningen. Dette er normalt. Du bør imidlertid ta høyde for dette når du innreder balkongen.
Rengjøring og glassvask, vedlikehold
Det er viktig å pusse vindusglassene regelmessig. Bruk gjerne en nal med forlengelsesskaft. Du bør ikke forsøke å løfte ned glasset, selv om systemet ditt tillater det. Aluminiumsprofilene vaskes i likhet med glasset, med en myk klut 3 til 4 ganger i året. Hold skinneprofilene som lukene beveger seg i, rene. Skinneprofiler, låser og beslag skal smøres regelmessig med silikonspray.
Kondens på glasset
Når været slår raskt om, eller om balkongdøren har stått åpen og den varme inneluften treffer det kalde ytterglasset, kan det oppstå kondens. Åpne opp en eller flere luker for å få bort kondensen raskt. Kondensproblemer vil avta med tiden ettersom gulv, tak og vegger tørker. Vær tålmodig! Vi kan anbefale deg å skaffe en termostatstyrt varmevifte som effektivt fjerner kondens og dessuten gir et behagelig miljø. Ventilasjon kombinert med luftsirkulasjon er den beste medisinen!
Utfelling fra nye betongplater og fasader
Ny betong og andre byggematerialer er basiske, og regnvann kan overføre kaliumsilikatforbindelser til både glass og profiler. Om ikke overflatene vaskes med jevne mellomrom, kan disse stoffene etse seg fast. Det kan oppstå skitne render eller “strimer” som ikke kan fjernes. Jo eldre byggematerialene er, jo mindre utfelling forekommer. Vi anbefaler derfor å pusse glassene minst hver tredje måned det første året. Deretter bør glassene vaskes vår og høst.
Fukt fra nabobalkongen
Fukt fra balkongen over kan i enkelte tilfeller merkes dersom den ikke er innglasset, og vannet samler seg på gulvet. I noen spesielle tilfeller kan fukt trenge inn gjennom overliggende balkonggulv. Selv ved maksimal tetting i skjøtene kan fukt i enkelte tilfeller trenge gjennom både betong og teglstein. Balkongen bør møbleres med tanke på dette.
Brukerveiledning

Låse opp
For å låse opp lukene/dørene skyver du den svarte plastbrikken, som du finner på profilen under lukene/dørene, til siden.

Låse opp rammeløse ruter med glasshjørner
Lukene låses opp ved å presse sammen staglåsen på rute nr. 1 og åpne den

Åpne rammeløse ruter
Rutene åpnes ved å presse rute nr. 2 parallelt med innglassingen bort fra rute 1, som dermed låses opp og kan åpnes.

Åpne rammeløse dører
For å åpne dørene presser du dør nr. 2 parallelt med innglassingen bort fra dør nr. 1, som dermed låses opp og kan åpnes.

Åpne ruter/dører med ramme
For å åpne lukene/dørene presser du luke/dør nr. 2 parallelt med innglassingen bort fra luke/dør nr. 1, som dermed låses opp og kan åpnes.

Parkere rammeløse ruter
For å unngå at åpnede luker slår mot hverandre, må de parkeres ved å feste dem med parkeringsstroppen. Under lukene finnes det en plasskloss med et spor. Sett parkeringsstroppen inn i sporet på den ytterste luken. Dermed er lukene festet mot veggen.

Parkere rammeløse dører
For å unngå at åpne dører slår mot hverandre, må de parkeres ved å feste dem med parkeringsstroppen. Fest parkeringsstroppen i beslaget som er montert på utsiden av den siste døren. Nå er dørene festet mot veggen.

Parkere ruter/dører med ramme
For å unngå at åpne dører slår mot hverandre, må de parkeres ved å feste dem med parkeringsstroppen. Fest det vinklede metallbeslaget på parkeringsstroppen på den ytterste døren. Nå er dørene festet mot veggen.

Luftestilling
På karmen under den første luken/døren er det montert et ventilasjonsbeslag. Beslaget holder ved behov den første luken/døren på plass med en åpning på cirka 10 cm. Press opp gummiknappen på beslaget i sporet på undersiden av profilen på den første luken/ døren.